Блог

Як не залишитися без інтернету через ліміти трафіку і не переплачувати за перевищення

Мобільний інтернет став невід'ємною частиною нашого життя. Ми використовуємо його щодня для роботи, навчання, розваг, спілкування та багатьох інших цілей. Смартфон для багатьох вже замінив комп'ютер, адже з його допомогою можна вирішувати більшість повсякденних завдань онлайн.

Але є одна проблема, яка може суттєво зіпсувати враження від мобільного інтернету та змусити нервувати. Це ліміти трафіку та додаткова плата за їх перевищення. Напевно, кожен стикався з ситуацією, коли інтернет раптово зникав або ставав дуже повільним, а потім виявлялося, що закінчився оплачений трафік. Або ще гірше - приходив "щедрий" рахунок за гігабайти, використані понад тарифний пакет.

Ці приховані обмеження та витрати можуть не лише вдарити по гаманцю, але й залишити вас без зв'язку в найпотрібніший момент. Уявіть, що ви заблукали в незнайомому місті і не можете подивитися карту, бо закінчився трафік. Або намагаєтеся терміново відправити важливий робочий файл, а інтернет "зависає". Знайомо, чи не так?

Звісно, можна намагатися постійно стежити за залишком трафіку та контролювати своє інтернет-споживання. Але чи не простіше одразу вибрати тариф та оператора, які взагалі позбавлять вас цього головного болю?

Як оператори заробляють на обмеженнях трафіку

Більшість мобільних операторів встановлюють ліміти на обсяг трафіку, включений у щомісячну абонплату. Цей ліміт може варіюватися від кількох сотень мегабайт до десятків гігабайт, залежно від тарифу. Все, що ви використовуєте понад норму, оплачується окремо за підвищеним тарифом.

Таким чином компанії отримують додатковий прибуток з клієнтів, які не вклалися в ліміт. Причому деякі оператори свідомо занижують обсяги пакетів і завищують ціни на додатковий трафік, щоб підштовхнути абонентів до переходу на більш дорогі тарифи. І не завжди чесно розповідають про реальну вартість своїх послуг.

Але є й інший підвид лімітів - так зване "чесне використання" (Fair Use Policy). Це коли оператор нібито дає безлімітний інтернет, але після досягнення певного обсягу трафіку (зазвичай 100-200 ГБ на місяць) швидкість різко знижується до мінімальних значень. І щоб повернутися до нормальної швидкості, треба або чекати наступного місяця, або купувати додаткові пакети трафіку.

Як обрати тариф без ризику залишитися без інтернету

Щоб не потрапити в пастку прихованих лімітів та переплат, при виборі тарифу зверніть увагу на такі моменти:

  • Чи вказано в описі тарифу чіткий обсяг трафіку, включений у пакет, чи це дійсно безлімітний інтернет
  • Яка вартість додаткового трафіку після вичерпання пакету (якщо він не безлімітний)
  • Чи знижується швидкість після досягнення певного обсягу трафіку і до яких значень
  • Чи є доступ до мережі 4G/LTE або оператор примусово обмежує швидкість до 3G
  • Чи можна перенести невикористаний трафік на наступний місяць
  • Чи не нав'язує оператор платні послуги та пакети, що непомітно з'їдають трафік

Найкращий варіант - це тариф з по-справжньому безлімітним інтернетом без будь-яких умов типу FUP. Але навіть якщо такого в операторів немає, шукайте максимально великі пакети трафіку, які точно не вдасться вичерпати за місяць. Або хоча б такі, де після вичерпання пакету швидкість знижується не дуже критично.

І головне - уважно читайте умови тарифу, особливо дрібним шрифтом. Там можуть критися неприємні сюрпризи на кшталт округлення мегабайтів чи плати за з'єднання. Добросовісний оператор не повинен приховувати від клієнтів реальну інформацію.

 

Необмежений доступ до мобільного інтернету за передбачувану абонплату - це те, чого прагне кожен користувач. Але, на жаль, більшість операторів не поспішають відмовлятися від практики прихованих лімітів та додаткових платежів. Тож будьте уважні та вибирайте тарифи з максимально прозорими і справедливими умовами. А якщо ваш оператор вас не влаштовує - не бійтеся змінювати компанію на більш чесну та клієнтоорієнтовану. Врешті-решт саме ви оплачуєте цю послугу і маєте право отримувати якісний сервіс і повагу до себе як до клієнта.

До речі, в "Мій Провайдер" ми розробили тарифи спеціально для тих, хто цінує чесність і необмежену свободу інтернет-серфінгу. Жодних прихованих лімітів, підводних каменів і кабальних умов - тільки чіткі та прозорі правила. Приєднуйтеся і відчуйте, як це - не рахувати мегабайти і не боятися несподіваних витрат. З нами ви завжди будете онлайн!